Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród wielu wariantów, jakie daje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie posiłki
Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. jedzenie Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, tortellini, minestrone oraz liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film